Kuřata nebo bažant se připraví, rozdělí, se solí na másle upraví, a pak se dělá následující nádivka: Zbytky z bažantů nebo jakékoliv jiné lékařem dovolené maso se smíchá na polovic s máslem. Houska se namočí v mléce nebo ve vodě, v ubrusu se vytlačí, dá na pekáček, přidá k ní polovic másla a nad ohněm se hladce utře, když vychládne, přidá se k ní usekané maso a obé se utluče v hmoždíři, osolí, přimíchají 3 žloutky a ze tří bílků sníh.
Máslové těsto se udělá z půl kilogr. másla, 750 gr. mouky, 2 vajec a 2-3 šálků čisté vody následujícím způsobem: Máslo se rukama na vále hněte s vodou tak dlouho, až se nevyskytují zrna, pak se dá do studené vody, aby ztuhlo. Pak se dá 500 gr. mouky na vál, do prostřed se udělá důlek, do něho roztlukou 2 vejce, za jedno vejce se dá do vyhněteného másla a přilijí zvolna 2 šálky studené vody, tluče se nejdříve nožem, pak se vytlouká rukama, všechna mouka, která byla na vále se tak spracuje, ze zbytku se ještě vál poprašuje; vyhnětené máslo se osuší ubrusem, přidá ku těstu, okraje a rohy těsta se složí nad máslem a vyvaluje se, při tom nutno přihlížeti, aby se těsto nepřilepilo. Když se už nemůže těsto dále vyvalovati, skládá se z obou stran v šířce dlaně, až se oba kraje setkají, podpráší se opět moukou a opět válí, složí a válí po třetí. Při třetím posledním vyvalování se nechá poněkud tlustší asi na pů prstu, pak se uřízne kus těsta, položí do formy, pomaže prst nádivkou, na ni vloží připravená kuřata a na vrch dá ještě zbylá nádivka. Těsto, které se vloží do formy, má býti tak velké, aby přesahovalo okraj formy, ten se pomaže vejcem, přiklopí těstem, okraj přitiskne, zbylé těsto se kolem okrájí, vyválí a udělají se z něho na povrchu okrasy, v prostřed se nechá otvor. Paštika se upeče, otvor se rozšíří, aby se mohlo lžicí do vnitř a nalije do ní lanýžové omáčky, která se takto upravuje: čerstvé lanýže se dají do vody, aby se veškerá nečistota, hlína, písek rozmočila, pak se perou a kartáčují v tolika vodách, mnoho-li je třeba, aby zůstala voda čistá. Tlustá kůže se oloupá, lanýže nakrájí na lístky, přilije tolik vína a silné polévky, mnoho-li omáčky třeba. Mimo lanýže se může užíti žampionů. Tímto způsobem se může upravovati paštika z holubů, krocana a zvěřiny a věškeré drůbeže.