Dle historických zdrojů by mohl název majonéza pocházet z Port Mahón, hlavního města španělského ostrova Menorca. Po jedné z vítězných bitev byla uspořádána oslava, kde se měla podávat omáčka ze smetany a vajec. Bohužel smetana se srazila a kuchař ji nahradil olejem. Francouzům nová omáčka zachutnala a rozhodli se ji pojmenovat podle místa svého vzniku – Mahonnaise.

Do českých jídel se majonéza prosadila snadno. Češi mají rádi tučná jídla a nebyl pro ně problém přidat majonézu i k takové tučné bombě, jako je smažený sýr. Většinou se ale používá ve studené kuchyni k salátům nebo jako omáčka ke zjemnění chuti některých sušších jídel.

Tento článek přináší netradiční pohled na přípravu této omáčky. Jako zdroj jsme použili kuchařku ze čtyřicátých let.

Začněme tradičním moderním receptem na domácí majonézu

150 ml oleje, 2 žloutky, šťávu z 1/2 citronu a 2 lžičky hořčice přidejte do nádoby vhodné pro tyčový mixér. Tyčový mixér vložte až na dno a zapněte jej. Pomalu s ním vyjíždějte směrem vzhůru. Po pár sekundách je hotovo. Nakonec osolte a opepřete dle chuti.

Domácí majonéza podle našich prababiček

A teď konečně klasika v podání 12 receptů podle našich prababiček. Samozřejmě dříve k dispozici neměli tyčový mixér, kterým se příprava radikálně zjednodušila, a tak se výsledná chuť majonézy mohla celkem výrazně lišit. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutná některá z variant.

1. Majonéza rychlá

Ingredience:

  • 1 ½ lžíce vinného octa
  • 1 ½ lžíce polévky (vody)
  • Sůl
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky šlehané smetany

Příprava:

Do hrnku dáme ocet, polévku, sůl a žloutek. Postavíme jej do vodní lázně a za stálého nahřívání kverláme do zhoustnutí. Pak kotlík z vodní lázně vyjmeme a kverláme do vychladnutí. Do hotové majonézy přidáme šlehanou smetanu.

2. Majonéza levná

Ingredience:

  • ¼ l vody
  • 1 lžíce octa
  • Lžička soli, 1 ½ dkg cukru
  • 3 lžičky bramborové moučky
  • 1 žloutek
  • 3 dkg másla
  • 1 lžička hořčice

Příprava:

Do hrnku dáme ocet, vodu, sůl, cukr, bramborovou moučku a žloutek. Postavíme jej do vodní lázně a mícháme za stálého nahřívání na plameni. Pak odstavíme, přidáme máslo, utřené s hořčicí a mícháme do vychladnutí.

3. Majonéza třená

Ingredience:

  • 1 vařený a 1 syrový žloutek
  • 1/8  l oleje
  • Sůl
  • Citronová šťáva

Příprava:

Vařený žloutek třeme se solí, přidáme syrový žloutek a pak opatrně přikapáváme olej. Do majonézy vmícháme trochu citronové šťávy.

4. Majonéza levná a chutná

Ingredience:

  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce octa
  • Špetka soli
  • ½ lžičky bramborové moučky

Příprava:

Všechny přípravy dáme do hrnku, postavíme jej do vodní lázně a za stálého nahřívání mícháme do zhoustnutí. Majonéza se nesmí vařit. Pak vymícháme do vychladnutí.

5. Majonéza vařená

Ingredience:

  • 2 žloutky
  • 4 lžíce vody
  • Trochu vody a cukru
  • ½ lžičky bramborové moučky
  • 1 lžíce oleje

Příprava:

Do hrnku dáme žloutky, sůl, cukr, vodu a bramborovou moučku. Postavíme jej do vodní lázně a za stálého nahřívání mícháme do zhoustnutí, pak přidáme lžíci oleje a mícháme do vychladnutí.

6. Majonéza levná

Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce mouky
  • Horká voda
  • Ocet
  • Sůl
  • Cukr
  • Bílý pepř
  • 2 žloutky
  • 1 lžička hořčice

Příprava:

Do kamenného hrnku dáme olej, necháme zahřáti, přidáme mouku a vymícháme na hladkou kaši. Přidáme 1 lžíci octa, trochu cukru, pepře, soli a 1 lžíci horké vody. Za stálého míchání necháme povařiti. Pak přidáme ještě jednou stejné množství přísad, vynecháme jen pepř a sůl. Hmotu necháme povařit a pak ji protřeme cedníkem do misky. Přidáme hořčici a mícháme a mícháme do vychladnutí. Do majonézy nakonec vetřeme 2 syrové žloutky.

7. Majonéza z tvrdých žloutků

Ingredience:

  • 2 žloutky syrové
  • 2 žloutky vařené
  • 1/8 l oleje
  • Z ½ citrónu šťáva
  • 1/8 l rozehřátého aspiku
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 lžička hořčice

Příprava:

V míse třeme syrové žloutky s vařenými, které protřeme sítem. Po kapkách přidáváme olej, pak rozehřátý aspik, sůl, pepř a hořčici. Vše na hladko vymícháme.

8. Majonéza se syrových žloutků

Příprava:

  • 3 žloutky
  • 7 dkg oleje
  • Sůl
  • 1 ½ rozpuštěného aspiku
  • 1 lžíce vinného octa
  • Šťáva z 1 citronu
  • Bílý pepř
  • Želatina

Příprava:

Žloutky třeme v míse s trochou soli. Přikapáváme pomalu olej. Ještě chvilku třeme, pak přilijeme rozpuštěný aspik, vinný ocet, šťávu z citronu, pepř a trochu rozpuštěné želatiny v teplé vodě. Majonéza rychle zhoustne.

9. Majonéza bramborová

Ingredience:

  • 20 dkg vařených brambor
  • 2 žloutky
  • Sůl
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce oleje
  • Tlučený bílý pepř

Příprava:

Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. Žloutky třeme se solí, přidáváme po kapkách olej, pak brambory a ocet. Nakonec vmícháme pepř.

10. Majonéza bílá

Příprava:

  • 2 žloutky
  • Sůl
  • Pepř
  • 15 dkg olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • Šťáva z ½ citronu
  • 2 kapky anglické omáčky
  • Trochu hořčice
  • Kostka cukru
  • 2 lžíce aspiku
  • ¼ l šlehané smetany

Příprava:

Syrové žloutky třeme se solí a za stálého míchání přidáme olej. Když se majonéza spojuje v kouli, přidáme citronovou šťávu, ještě trochu oleje, a jakmile začne houstnouti, vmícháme ocet, anglickou omáčku, pepř cukr, hořčici a tekutý aspik. Do hotové majonézy přidáme šlehanou smetanu a postavíme na 2 hodiny do chladna.

Majonéza smetanová 1

Ingredience:

  • 7 lžic hovězí polévky (nemastné)
  • 4 lžíce aspiku
  • 3 žloutky
  • Z ½ citronu šťáva
  • Hořčice
  • 4 dkg másla
  • 1 lžíce vinného octa
  • Sůl
  • Tlučený pepř
  • 1/8 l smetany

Příprava:

Všechny přípravy kromě smetany dáme do hrnku, postavíme do vodní lázně a na plameni pilně mícháme až do zhoustnutí. Pak hrnek z vodní lázně vyjmeme a mícháme do vychladnutí. Přidáme citronovou šťávu a lehce vmícháme ušlehanou smetanu.

11. Majonéza smetanová 2

Ingredience:

  • 10 dkg šlehané smetany
  • Dále stejné jako majonéza dle receptu „Majonéza ze syrových žloutků“
  • 15 dkg šunky

Příprava:

Do majonézy připravené dle receptu „Majonéza ze syrových žloutků“, se vmíchá šlehaná smetana a jemně usekaná šunka. Podáváme ji ke chřestu nebo smaženému brzlíku.

12. Majonéza humrová

Ingredience:

  • Konzerva humrů
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce polévky
  • 2 syrové žloutky
  • ½ lžičky cukru

Příprava:

Nejdříve si připravíme majonézu, vařenou ve vodní lázni. Do hrnku dáme všechny přípravy (kromě humrů) a postavíme jej do vodní lázně. Za stálého nahřívání třeme do zhoustnutí, odstavíme a mícháme do vychladnutí. Do mísy narovnáme opatrně obsah humrové konzervy, přelijeme majonézu a dáme do chladna. Přikládáme dílky citronu.